10 vienkāršas idejas Lieldienu olu krāsošanai

10 vienkāršas idejas Lieldienu olu krāsošanai Foto: 10 vienkāršas idejas Lieldienu olu krāsošanai

1. Ar sīpolu mizām

Apliekot olas ar sīpolu mizām, lapām, ziediem un aptinot tās ar tīrām lupatiņām, vārot iegūst raibas olas ar interesantiem, negaidītiem rakstiem. Šis laikam ir Latvijā izplatītākais, dabiskākais paņēmiens, kas dod pārsteidzošāko iznākumu.

2. Ar ziliem dziju galiņiem var olas nokrāsot zilā krāsā.
Zilā krāsā nokrāsotas olas ar laku izraksta. Velk dažādus ornamentus. Ar nazi vai adatu uzkasa skujiņas.

3. Sarkanas olas
Varam iegūt ar sarkanajām bietēm. Puslitru sarkano biešu sulas savāra ar 2 ēd.k. etiķa, klāt pievārot arī olas, un ļauj tām pāris stundu sakrāsoties.

4. Brūnas olas
Iegūsim no melnās tējas novārījuma vai sīpolu mizām. Toņu dažādībai šo mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu. Savukārt kafijas novārījums (100 g smalki samaltas kafijas uz litru ūdens), kas lēnām uzvārīts, dos pauteļiem gaišu brūnumu.

5. Melnas olas
Iegūst, vārot kopā ar melnajiem rīsiem (nevis tā sauktajiem savvaļas rīsiem, kas ir garenas graudzāles, bet rīsiem, kas izskatās kā jau parasti rīsi, tikai melni).

6. Zaļas olas
Dzīvīgi zaļu toni olām piešķirs rudzu zelmenis, pelašķi vai piparmētras. Zaļgandzeltenas olas varēs celt galdā, ja izmantos bērzu lapas. Novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina.
Olas tajā vāra 10 minūtes. Šādu nokrāsu var iegūt arī no dzeltenām ābolu mizām un kumelītēm (8 ēd. k. kumelīšu ziedu pārlej ar litru verdoša ūdens un pusstundu ļauj ievilkties). Novārījumu izkāš caur sietu, ieliek tajā jau vārītas olas un atstāj uz pāris stundām.

7. Zilas, pelēkzilas un lillīgas
Olas var iegūt no mellenēm vai upenēm, vai šo ogu ievārījuma: ber katlā, pielej ūdeni, liec olas un vāri aptuveni 10 minūtes, tad ļauj, lai ievelkas vēl vismaz 10 minūtes. Gaiši zilas oliņas sanāk no violetas krāsas ziedu, piemēram, lavandas, novārījuma, kam piejauktas 2 tējk. citronu sulas.
Par zilumzālēm kalpo arī sarkanais kāposts (pirms tam sakapā, aplej ar 6 ēdk. etiķa un nakti izturi) un tumšo vīnogu sula.

8. Dzeltenas un oranžas
Saules dzeltenu krāsu piešķirs kurkuma. 3 ēd. k. kurkumas uzvāra ar puslitru ūdens. Tur ieliek olas un ļauj vairākas stundas iekrāsoties. Dzelteni iekrāsos arī pūpolu zari ar mizu, seleriju vai ķimeņu sēklas, tāpat kliņģerīšu ziedi.
Gaiši dzeltenu toni piešķirs apelsīnu vai citronu mizas, nātru vai spinātu lapas, tāpat burkāni un ābeļu zariņu mizas. Bet oranžīgu zeltainumu dod asinszāles lakstu uzlējums.

9. Rozā, violetas un lillā olas
Tā nokrāso aroniju sula (uzvāri ½ l aroniju sulas, liec tajā tikko vārītas olas un atstāj uz pāris stundām!). Savukārt ½ l sarkano biešu sulas, kas sajaukta un uzvārīta kopā ar 2 ēdk. etiķa, kalpo par ideālu krāsvielu aveņsarkanām olām – atstāj šajā šķidrumā tās uz pāris stundām! Rozā toni dod dzērvenes, avenes.

10. Krāso olas ar akrila krāsām
Bērniem draudzīgas un no rokām viegli nomazgājamas. Un pluss vēl ir tas, ka bērni un pieaugušie var izpausties un mainīt mākslas darbu uz olas čaumalas vienmēr, jo akrils ir ļoti pacietīga, pateicīga tehnika. Un arī nebojā olas saturu. Bet krāso tikai pēc olu novārīšanas!

Populāri olu krāsošanā izmantot arī mellenes un melleņu sulu. Vairāki respondenti atklāj savas krāsošanas receptes – melleņu sulā, ar melleņu ievārījumu, mellenēs un apses mizā, mellenēs un aveņu zaros, kā arī pievienojot melleņu ievārījumu iecienītajām sīpolu mizām. Melleņu sulas vietā var izmantot arī upeņu sulu vai ievārījumu.

Olas krāso ar dažādiem ārā augošiem zaļumiem, doroniku lapiņām, vēl klāt marlē pievienojot rīsus, putraimus, makaronus. Marli aizsien un liek sīpolu mizās, izcili, ja sarkanajos.

• Saliek ap olām apkārt dažādas puķītes, lapiņas, ietin marlītē un cieši notin ar diegu. Liek vārīties jau iepriekš sagatavotā sīpolu mizu novārījumā – tad ir košāka krāsa.

• Savāc dažādus augus dabā – sūnas, ķērpjus, sniegpulkstenīšus un citus, un krāso olas ar tiem, kā arī izmanto dažādus pārtikas produktus – kafiju, karkadē tēju, putraimus, mellenes.

Priecīgas Lieldienas!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes