Sastāvdaļas
- 3 kg zemeņu
- 3 kg cukura
Pagatavošana
- Zemeņu sīrupa gatavošanai var lietot visas zemeņu šķirnes un arī meža zemenes.
- Meža zemenes dod vēl aromātiskāku sīrupu nekā dārza zemenes.
- Zemeņu sīrupa gatavošanai var izmantot arī sliktas kvalitātes ogas, tikai jāraugās, lai tās nebūtu bojātas.
- Parasti pēdējā lasījuma ogas ir sīkas, kroplas, tās var izmantot sīrupa gatavošanai.
- Tāpat kā no avenēm, arī no zemenēm sulu var izvilkt ar cukuru vai arī iegūt ar sulas tvaicējamo aparātu.
- Sulu tvaicējamā aparāta apakšējā katlā ielej ūdeni, tad uzliek sulu katlu un tam virsū vēl trešo katlu ar caurumotu dibenu, kurā ievieto nomazgātas, no kauslapiņām notīrītas, nosusinātas zemenes.
- Tās pārkaisa ar cukuru (100 g) un uzliek vāku.
- Katlā var ielikt apmēram 3-4 kg ogu.
- Sagatavotu katlu uz uguns silda.
- Kad apakšējā katlā ūdens sāk vārīties, no tvaika ogas pārplīst un sula krājas vidējā sulas katlā un sāk tecēt ārā pa caurulīti, zem kuras palikts trauks sulas savākšanai.
- Sula ir tīra un dzidra.
- No 3 kg zemeņu ogu ar sulu tvaicējamo aparātu var iegūt ap 2,5 litriem sulas. Iegūto karsto sulu lej katliņā, pieber paredzēto cukura daudzumu un maisot vāra 5 minūtes, nosmeļot putas.
- Verdošu dzidru sīrupu pilda dezinficētos traukos un noslēdz.
- No receptē dotās devas iznāk 3,8 litri sīrupa.
- No atlikušās zemeņu masas, kura satur ļoti maz sulas, var pagatavot zemeņu marmelādi vai to var izmantot saldo ēdienu un limonādes gatavošanai. Atlikušās ogas savārot ar 1 kg cukura, iegūst 1,4 kg zemeņu marmelādes.
- Kad sīrups gatavs, ieteicams uz litru sīrupa pielikt 2-5 g citronskābes, kas uzlabo sīrupa garšu.
- Šāds sīrups arī labāk uzglabājas.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!