Skābēti kāposti

Skābēti kāposti Foto: Skābēti kāposti

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas apm. 10 l tilpuma traukam:

  • 10 kg stingru balto kāpostu galviņu
  • 4 skābi āboli
  • 100 g sāls
  • 10 lauru lapas
  • 3 ēdamkarotes paegļa ogu
  • 1 ēdamkarote ķimeņu vai sinepju graudiņu

Pagatavošana

  1. Kāpostu galviņām noņem ārējās lapas.
  2. Pāris nebojātu lapu atliek malā.
  3. Galviņas sadala četrās daļās un smalki saēvelē.
  4. Kacenu izņem.
  5. Nomizo ābolus, sadala četrās daļās, izņem serdes un šķērsām sagriež plānās šķēlītēs.
  6. Saēvelētos kāpostus apm. 2 cm biezā kārtā liek tīrā, skābēšanai paredzētā traukā un ar dūrēm vai koka stampu blietē tik ilgi, līdz parādās sula.
  7. Pieliek nedaudz ābolu, sāls un garšvielu.
  8. Uzklāj nākamo kāpostu kārtu un atkal pamatīgi sastampā.
  9. Tādā veidā piepilda visu trauku.
  10. Visam jābūt pilnīgi apsegtam ar sulu.
  11. Malā noliktās lapas labi noskalo un pārklāj saēvelētos kāpostus.
  12. Virsū uzliek šķīvi vai vāku un noslogo ar akmeni.
  13. Kāpostus apsedz ar drānu un tur tumsā apm. 20 grādu siltumā 2-3 dienas, līdz veidojas putas.
  14. Putas nosmeļ.
  15. Trauku ar kāpostiem uz apm. 4 nedēļām noliek vēsā vietā (apm. 15 grādu temperatūrā).
  16. Pēc nedēļas atkal nosmeļ putas.
  17. Pēc tam ik pēc divām nedēļām noņem vāku un nosmeļ putas.
  18. Kad putas pārstāj veidoties, kāposti ir gatavi.
  19. Skābos kāpostus uzglabā traukā, kurā tie skābēti, vai arī pilda aizskrūvējamās burkās.

Padoms
Ja grib ieskābēt nelielu daudzumu kāpostu, jārīkojas šādi:
smalki saēvelē 1 kg balto kāpostu, pievieno 10 g sāls un stampā tik ilgi, līdz bagātīgi veidojas sula. Pievieno ābolus, lauru lapas un garšvielas, pilda sterilizētās burkās un labi saspiež. Pārlej ar sālsūdeni (apm. ½ ēdamkarotes sāls uz ½ l ūdens) un liek raudzēt.

Uzglabāšanas laiks: aptuveni 6 mēneši.

  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes