1. Salāti „Pelīte” - Jaunajam 2020. gadam
Sastāvdaļas:
- 2 kalmāri
- 5 olas
- 100 g siera
- 2 ķiploka daiviņas
- 3 ēdamkarotes majonēzes
- pētersīļi
- desa un olīvas rotāšanai
Pagatavošana:
- Kalmārus izvāra (var izmantot arī kūpinātus kalmārus).
- Izvārītos kalmārus sagriež sīkos gabaliņos.
- Olas cieti izvāra, olu dzeltenumus atdala no baltumiem.
- 3 olu baltumus sarīvē, noliek malā, tie būs paredzēti rotāšanai.
- Atlikušos olu baltumus sagriež gabaliņos.
- Sieru rupji sarīvē.
- Ķiploku daiviņas saspiež ķiploku spiedē.
- Pētersīļus sakapā.
- Visas salātu sastāvdaļas samaisa, pievieno majonēzi, pieber sāli pēc garšas.
- Salātus liek traukā, pelītes formā, apkaisa ar rīvētiem olu baltumiem, rotā ar desu un olīvām.
2. Šķiņķa salāti ar grauzdiņiem un zaļajiem zirnīšiem
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums gatavu grauzdiņu
- 1/2 bundža konservētu zaļo zirnīšu
- 200 g šķiņķa
- 3-4 marinētu gurķu
- 3 cieti vārītas olas
- dilles
- majonēze
Pagatavošana:
- Grauzdiņus samaisa ar 1 ēdamkaroti majonēzes, sauju grauzdiņu atstāj rotāšanai.
- Lēzenā šķīvī liek noņemamās kūkas formas maliņas, liek tur grauzdiņu maisījumu, virsū zaļos zirnīšus, uzklāj majonēzi.
- Tad sagriezts šķiņķis, uzklāj majonēzi.
- Sagriezti marinētie gurķi, rupji rīvētas olas, kas samaisītas ar majonēzi.
- Salātus pārkaisa ar zaļumiem, rotā ar grauzdiņiem, liek ledusskapī ievilkties 2 stundas.
- Pirms pasniegšanas, noņem kūkas formas maliņas.
3. Vārītas liellopu gaļas salāti
Sastāvdaļas:
- 200 g vārītas liellopu gaļas
- 100 g vārītu kartupeļu
- 200 g konservētu gurķu
- 4 cieti vārītas olas
- 150 g konservētu zaļo zirnīšu
- 3/4 glāzes majonēzes
- 1/2 glāzes krējuma
- sāls
- pipari
- sinepes
- zaļumi
Pagatavošana:
- Gaļu, kartupeļus, nomizotus gurķus un olas sagriež strēmelītēs. Daļu olu var atstāt rotāšanai.
- Majonēzi ar krējumu samaisa, pēc garšas pieliek sāli, piparus un sinepes.
- Mērcei jābūt asai, jo pēc gurķu, gaļas, zirnīšu, olu un kartupeļu pielikšanas tā kļūst maigāka.
- Salātus liek traukā, rotā ar gurķiem, olām un zaļumiem.
4. Liellopu gaļas salāti ar tomātiem, marinētiem gurķiem un sieru
Sastāvdaļas:
- 500 g liellopu gaļas
- 3-4 tomāti
- 2-3 marinēti gurķi
- 3-4 kartupeļi
- 150 g siera
- majonēze
- pētersīļu saišķītis
- sāls, pipari
Pagatavošana:
- Liellopu gaļu vāra sālsūdenī 1,5-2 stundas, lai tā būtu mīksta.
- Kartupeļus vāra ar visu mizu, atdzesē, novelk mizu.
- Visu sagriež gabaliņos, liek kārtās:
- liellopu gaļa, kartupeļi, sāls, pipari, majonēze, gurķi, siers, majonēze, tomāti, sāls, pipari, majonēze, siers, sakapāti pētersīļi.
5. Sēņu un siera salāti
Sastāvdaļas:
- 200 g vārītu sēņu (1 glāze)
- 100 g siera
- 50 g desas
- 1 sīpols
- 3/4 skābā krējuma vai majonēzes
- 1 tējkarote tomātu biezeņa
- dilles
- sāls pēc garšas
Pagatavošana:
- Vārītas sēnes, desu, sīpolu sagriež salmiņos.
- Sieru sarīvē uz rupjās sakņu rīves.
- Skābam krējumam vai majonēzei pievieno tomātu biezeni, sāli, dilles un sajauc ar sagatavotajiem produktiem.
- Rotā ar dillē, sieru, desu.
6. Olu salāti ar citrona sulu un garšvielām
Sastāvdaļas:
- 1 ēdamkarote sinepju
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 1/3 glāzes majonēzes
- 1,5 tējkarotes rozmarīna, bazilika, timiāna
- sāls, pipari pēc garšas
- 8 olas
Pagatavošana:
- Olas cieti izvāra un noņem čaumalu.
- Gatavo mērci pārliešanai - majonēzi samaisa ar sinepēm, citrona sulu, sāli, pipariem.
- Mērcei piemaisa klāt garšvielas.
- Olas sagriež un pārlej ar mērci, kārtīgi samaisa.
7. Pupiņas krējuma mērcē
Sastāvdaļas:
- 2 glāzes pupiņu
- 1 glāze skābā krējuma vai biešu un mārrutku mērces
- zaļumi
Pagatavošana:
- Novārītas pupiņas pirms pasniegšanas sajauc ar skābā krējuma vai biešu un mārrutku mērci.
- Pārkaisa ar zaļumiem.
Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!