Sastāvdaļas
- 10 kg pupiņu
- 500 g sāls
Pagatavošana
- Pupiņu skābēšanai lieto krūmu pupiņu nenobriedušās pākstis.
- Nobriedušas pākstis, kas satur daudz kokšķiedras, skābēšanai vairs nav derīgas.
- Pupiņas satur daudz olbaltumvielu, tāpēc tās lēni ieskābst.
- Pupiņas skābē mazos traukos.
- Jaunas, trauslas pupiņu pākstis pārlasa, ja ir šķiedras, tās novelk no pākšu šuvēm un nomazgā aukstā ūdenī.
- Nomazgātas pākstis blanšē (plaucē) verdošā sālsūdenī.
- Atdzesētās pupiņas sagriež slīpos 1-2 cm garos gabaliņos un sajauc ar sāli. Uz 1 kg pupiņu ņem 50 g sāls.
- Sagatavotas pupiņas iepilda skābēšanai piemērotā traukā.
- Vislabākais trauks pupiņu skābēšanai ir koka toveris vai spainis.
- Pupiņas traukā stingri sablīvē, līdzīgi kāpostiem. Uzliek koka ripu un vieglu slogu.
- Ja sula pupiņas nepārklāj, sagatavo 5% sālsūdeni un pārlej ar to.
- Trauku ar pupiņām novieto siltā telpā 18-20 grādu temperatūrā ieskābšanai.
- Pēc divām nedēļām trauku novieto vēsā telpā.
Padomi:
- Pupiņas var skābēt neblanšētas (neplaucētas), bet tad tām ir sliktāka garša. Neblanšētām pupiņām lieto vairāk sāls: uz 1 kg pupiņu līdz 100 g sāls.
- Var skābēt arī nesagrieztas pupiņu pākstis.
- Var gatavot dažādas zupas un sautējumus.
- Novārītās pupiņas lieto kā dārzeņu salātu sastāvdaļu.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!