Pupiņu skābēšana

Pupiņu skābēšana Foto: Pupiņu skābēšana

Sastāvdaļas

  • 10 kg pupiņu
  • 500 g sāls

Pagatavošana

  1. Pupiņu skābēšanai lieto krūmu pupiņu nenobriedušās pākstis.
  2. Nobriedušas pākstis, kas satur daudz kokšķiedras, skābēšanai vairs nav derīgas.
  3. Pupiņas satur daudz olbaltumvielu, tāpēc tās lēni ieskābst.
  4. Pupiņas skābē mazos traukos.
  5. Jaunas, trauslas pupiņu pākstis pārlasa, ja ir šķiedras, tās novelk no pākšu šuvēm un nomazgā aukstā ūdenī.
  6. Nomazgātas pākstis blanšē (plaucē) verdošā sālsūdenī.
  7. Atdzesētās pupiņas sagriež slīpos 1-2 cm garos gabaliņos un sajauc ar sāli. Uz 1 kg pupiņu ņem 50 g sāls.
  8. Sagatavotas pupiņas iepilda skābēšanai piemērotā traukā.
  9. Vislabākais trauks pupiņu skābēšanai ir koka toveris vai spainis.
  10. Pupiņas traukā stingri sablīvē, līdzīgi kāpostiem. Uzliek koka ripu un vieglu slogu.
  11. Ja sula pupiņas nepārklāj, sagatavo 5% sālsūdeni un pārlej ar to.
  12. Trauku ar pupiņām novieto siltā telpā 18-20 grādu temperatūrā ieskābšanai.
  13. Pēc divām nedēļām trauku novieto vēsā telpā.

Padomi:

  1. Pupiņas var skābēt neblanšētas (neplaucētas), bet tad tām ir sliktāka garša. Neblanšētām pupiņām lieto vairāk sāls: uz 1 kg pupiņu līdz 100 g sāls.
  2. Var skābēt arī nesagrieztas pupiņu pākstis.
  3. Var gatavot dažādas zupas un sautējumus.
  4. Novārītās pupiņas lieto kā dārzeņu salātu sastāvdaļu.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes