Priežu zefīri

Priežu zefīri Foto: Priežu zefīri

Sastāvdaļas

● 2 olu baltumi
● 235 ml auksta ūdens
● 21 g želatīna
● 392 g cukura
● 154 g glikozes sīrupa
● šķipsna sāls
● sauja priežu pumpuru (var izmantot arī jaunos priežu čiekuriņus)

Pagatavošana

  1. Katliņā liek pusi no paredzētā ūdens daudzuma, cukuru, sāli, glikozes sīrupu, priežu pumpurus vai jaunos čiekurus. Uzvāra un noņem no plīts virsmas ievilkties
  2. Ar atlikušo ūdens daudzumu aplej želatīnu un uzkarsē
  3. Turpina vārīt sīrupu līdz 125°C temperatūrai. Kad sīrups sasniedzis 120°C temperatūru, olas baltumus liek mikserī un uzputo, līdz tie kļuvuši spīdīgi, (svarīgi tos nepārputot)
  4. Kad sīrups sasniedzis 125°C temperatūru, sīrupu nokāš sietiņā un iemaisa uzkarsētu želatīnu
  5. Sīrupu lēnām pievieno olu baltumiem, turpinot tos putot (karstais sīrups jālej klāt olai uzmanīgi un iespējami lēnāk)
  6. Pēc sīrupa pievienošanas olu baltumus kuļ vēl 15 minūtes
  7. Masu liek konditorejas maisā un spiež vēlamā izmēra zefīrus uz plātnes, kas noklāta ar cepamo papīru. Cepamo papīru ieteicams nedaudz apbērt ar pūdercukuru
  8. Zefīrus uz nakti atstāj nogatavināties istabas temperatūrā
  9. Nākamajā dienā zefīri ir gatavi ēšanai. Ieteikums to baudīšanai: zefīrus uzsprauž uz koka iesmiņiem un apcep uz uguns, līdz tie nedaudz izkūst un iegūst kraukšķīgu garoziņu.

    Recepti iesaka “Restorāna 3” pavārs Žanis-Raivo Behmanis.

    “Latvijas Meža dienu” vēstnesis, “Restorāna 3” pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamas receptes piknikam, izmantojot tepat, Latvijas valsts mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas. Tās ierastajai maltītei piešķirs īpašo - meža garšu un sajūtu!

    Žanis iesaka pieturēties pie tradicionālām vērtībām kā, piemēram, ugunī ceptiem kartupeļiem, salātus gatavojot no mežā saplūktajām veltēm, redīsus pagatavojot savādāk nekā ierasts un saldajā ēdienā iekļaujot veselīgas zaļās sastāvdaļas.

  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes