Sastāvdaļas
- 1 kg plūmju
- 1 kg cukura
- 0,1 l ūdens
- 250 g ērkšķogu
Pagatavošana
- Plūmju džemam var izmantot visas plūmju šķirnes.
- Džemu gatavošanai ņem gatavas, bet vēl pacietas plūmes, tās nomazgā, augļiem sānos iegriež ar asu nazi un izņem kauliņus.
- Sagatavotas plūmes katliņā vāra mazā ūdens daudzumā (0,1 l), lai sākumā nepiedegtu, 10-15 minūtes.
- Kad plūmes sāk izjukt, pieliek paredzēto cukura devu un vāra, kamēr džems gatavs.
- Vārīšanas laikā nosmeļ radušās putas.
- Plūmes satur maz pektīnvielu (recējošo vielu), tāpēc, lai dabūtu biezāku galertveidīgu džemu, tam jāpievieno apmēram 25% negatavu ērkšķogu vai kādas citas ar pektīnvielām bagātas ogas vai sula.
- Ja plūmēm pievieno negatavas ērkšķogas, tad uz receptē minēto daudzumu jāņem 250 g ogu.
- Tās nomazgā, notīra un, ja ogas ir lielas, izņem sēklas un vāra kopā ar plūmēm.
- Plūmju un ērkšķogu džemu vāra apmēram 20-30 minūtes. Gatavu džemu pilda burkās un noslēdz.
Vēlams džema virspusē uzlikt pergamenta ripiņu, kas samērcēta spirtā vai degvīnā, lai pasargātu to no pelējuma un rauga sēnēm.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!