Sastāvdaļas
- siļķes, 2 gab.
- pipari
- virces, 3 līdz 4 gab.
- pipari (smalkie), naža gals
- sasmalcināti sīpoli, 2 tējkarotes
- sinepju graudiņi, 1/2 tējkarote
- krustnagliņas, 4 gab.
- sīpoli, 2 gab.
- etiķis, 1 glāze
- ūdens, 1/2 glāze
- lauru lapas, 1 līdz 2 gab.
- cukurs, pēc garšas
Pagatavošana
- Nomērcētām, iztīrītām siļķēm izņem asakas.
- Uz katras filejas iekšējās puses uzkaisa piparus, sinepju graudiņus un sīki sagrieztus sīpolus (var likt arī skābu gurķu gabaliņus).
- Tad siļķi, sākot no astes, stingri satin galvas virzienā un sasprauž ar krustnagliņu.
- Satīto siļķi liek māla podiņā vai stikla burkā kārtām ar marinādē savārītām sīpolu ripiņām.
- Virsējā kārtā atstāj sīpolus.
- Pārlej ar atdzesētu marinādi un viegli nosloga ar mazu šķīvīti.
- Trauku pārsien ar pergamenta papīru un uzglabā vēsumā.
- Pēc 24 stundām siļķes var lietot.
- Pasniedzot galdā, siļķu veltnīšus veselus vai vislabāk sagrieztus šķēlēs kārto glītās rindās siļķu traukā.
- Rotā ar marinētām sīpolu šķēlītēm un zaļumiem.
- Marinētā siļķe labi garšo arī ar skābu krējumu, kuru var pasniegt atsevišķā mērces traukā.
- Krējumam var likt klāt arī rīvētus mārrutkus.
- Līdzīgi tītām siļķēm var marinēt arī veselas siļķes.
Marināde:
- Sīpolus notīra, sagriež ripiņās, aplej ar ūdeni, pievieno garšvielas un vāra.
- Kad ūdens gandrīz jau iztvaikojis, pievieno galda etiķi un turpina lēni vārīt, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi.
- Tad atdzesē, pievieno cukuru pēc garšas un pārlej sakārtotām siļķēm.
- Ja etiķis vāroties iztvaikojis, to papildina.
- Ja vēlas, marinādei var likt klāt arī burkānus.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!