Mammas speķa pīrādziņi

Recepte Līgo svētkiem - Mammas speķa pīrādziņi Foto: Mammas speķa pīrāgi

Sastāvdaļas

Izejvielas (50 pīrādziņiem):
Mīklai:
  • 50 grami svaigā rauga
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 600 ml piena
  • 130 grami sviesta (istabas temperatūrā)
  • šķipsniņa sāls
  • 700 grami "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu "Ekstra"
  • glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)
  • 2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai
  • ja vēlas - ķimenes pārkaisīšanai
Pildījumam: 
  • eļļa cepšanai 
  • 250 grami kūpināta cauraudža, sagriezta mazos gabaliņos
  • 1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
  • 1 olas dzeltenums
  • šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sālīta)

Pagatavošana

  1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml pienu, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs ir "atdzīvojies" un sācis darboties). 
  2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem. 
  3. Kamēr mīkla rūgst, gatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcepiet sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievienojiet gaļu, cepiet vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņemiet no plīts, atdzesējiet un iemaisiet olas dzeltenumu. 
  4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem. 
  5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10x10 cm mazu laukumiņu, kura vidū lieciet karoti pildījuma, aizlokiet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Pēc tam ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru – aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Gatavos pīrādziņus pārsmērējiet ar sakultu olu. Ja vēlaties - pārkaisiet ar ķimenēm. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņi no augšpuses ir kļuvuši zeltaini brūni.
 
AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Lindas Virtuve autori Lindu Tellgrēnu piedāvā šo pīrādziņu recepti.
 

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes