Lieldienu olu krāsošanas paņēmieni

Lieldienu olu krāsošanas paņēmieni Foto: Lieldienu olu krāsošanas paņēmieni
  1. Zaļš un dzeltens - visdižākajos toņos - ir mūsu senču iecienītākās Lieldienu olu krāsas. Tās iegūst, olas vārot sīpolu mizu, alkšņu mizu, bērza lapu, kumelīšu, mētru, zaļā sūnu vai rudzu novārījumā. Sīpolu mizas dod tumši dzeltenu - gandrīz brūnu - krāsu, un brūnums kļūst vēl spilgtāks, ja pie sīpolu mizām pieliek kafijas biezumus.
  2. Alkšņu mizas dod brūni iesarkanu krāsu,kumelītes - maigi dzeltenu, bērzu lapas, mētras un sūnas - dzelteni zaļu, bet rudzi dod koši zaļu krāsu.
  3. Ja olas vēlas vēlas vēla vienādā krāsā tad krāsojamo materiālu katliņā krietni savāra, izkāš un pēc tam krāsainajā šķidrumā olas novāra.
  4. Ja vēlas nokrāsot zaļi dzelteni raibas olas, tad katliņā, kur olas vārās, ieliek bērzu lapas un sīpolu mizas. Kur olai piespiedīsies sīpolu miza, tur nokrāsosies dzeltens plankums, kur bērza lapa - tur zaļš.
  5. Skaistas brūnas olas dabūsim, ja rīkosimies šādi: olas pirms vārīšanas saslapina ūdenī, aplipina sīpolu mizām - gaišākām un tumšākām, aptin ar baltu lupatiņu, cieši nosien un tad vāra tīrā ūdeni.
  6. Glīti izskatās arī putraimos vārītas olas. Saslapinātas olas apvārta putraimos, ietin lupatiņā, cieši nosien un tad vāra sīpolu vai kāda cita krāsojama materiāla birumā, - kur olai piespiedīsies putraims - tur tā balta, kur piekļūs virums - tur brūna vai zaļa.
  7. Var rīkoties arī tā - olas pirms vārīšanas krāsu virumā dažās vietās stingri pārsien ar vairākas kārtās salocītu diegu. Tajās vietās, kur pārsiets diegs, ola paliek balta, un mēs iegūstam krustainas un svītrainas olas.
  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes