Franču pikniks ģimenes viesistabā – divas pavasarīgas receptes

Franču pikniks ģimenes viesistabā – divas pavasarīgas receptes Foto: Franču pikniks ģimenes viesistabā

Pikniks Francijas garšās vienmēr ir laba ideja. Arī šobrīd, ievērojot sociālo distanci, pastāv iespēja palutināt sevi un savus mājiniekus ar pavasarīgu pikniku – piemēram, uz lodžijas, terases, dārzā vai viesistabā uz grīdas. Nevajag daudz, tikai labu un garšīgi pagatavotu ēdienu, kas rada kopības sajūtu. Šefpavāre Inga Kalniņa sadarbībā ar Kronenbourg alu piedāvā divas receptes, kuras aizvedīs jūs ceļojumā uz Franciju.

Liela bļoda ar svaigiem salātiem un tikko cepta tarte, kur salds ar sāļu labi sadzīvo. Labākais dzēriens šādai maltītei? Bezalkoholiskais Kronenbourg 1664 blanc kviešu alus ar augļainu garšu un nelielu citrusu skābumu, kas atsvaidzinās siltajās pavasara dienās.

Pirmā recepte: Nicas salāti

Ļoti klasiski salāti Francijā, kas gadu gaitā piedzīvojuši dažādas pārvērtības. Klasiskā recepte pieprasa anšovus, sīpolus, melnās olīvas un cieti vārītas olas. Saka, ka sliktais tonis ir šos salātus papildināt ar rīsiem vai vārītiem kartupeļiem. Runājot par mērci, šie salāti papildināmi tikai ar olīveļļu, sāli un mazliet svaigi maltiem pipariem. Lapu salāti vai Provansas salātu maisījums.

Sastāvdaļas 4 porcijām:

           ● 2 lieli svaigi tomāti

  ● 2 svaigi gurķi

  ● 4 artišoki (konservētas artišoku sirdis eļļā)

  ● 1 zaļā paprika

  ● 2 jaunie sīpolloki

  ● baziliks

  ● 4 cieti vārītas olas

  ● melnās olīvas (vislabāk Niņoise olīvas)

  ● 2 bundžiņas tunča savā sulā

  ● 8 anšovi

PĒC IZVĒLES

  ● ķiploks, sīki sakapāts zaļās pupiņas, blanšētas

  ● olīveļļa sāls svaigi malti pipari

Pagatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas nomazgā, nomizo vai notīra un sagriež lielos gabalos.
  2. Artišokus pārgriež uz pusēm. Sīpolus sagriež smalkās ripiņās. Olas novāra un nomizo.
  3. Lielā bļodā vispirms liek nomazgātas un nosusinātas salātlapas. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Pārlej ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus.

Otrā recepte: Persiku un kamambēra siera tarte

Saldi sāļi ēdieni var garšot vai negaršot, taču piekritīsiet, ka viss, kam pievienots īsts un kārtīgs siers, ēdiena garšu tikai uzlabo! Un tomēr, augļi un siers iet kopā labi, un nevajag baidīties tos apvienot.

Klasisko tarte tatin var ļoti viegli pārveidot par ko vēl sātīgāku un garšīgāku, ābolus aizstājot ar persikiem un papildus pievienojot kamambēra sieru.

Sastāvdaļas 6-8 porcijām:

  ● 300 g paša gatavotas vai saldētas kārtainās mīklas

  ● apmēram 200 g cukura

  ● 4 ēdamkarotes ūdens

  ● 6-7 palieli persiki

  ● 1 iepakojums kamambēra siera

Pagatavošana:

  1. Vispirms sagriež uz pusēm persikus un izņem kauliņus.
  2. Ja izmanto saldētu mīklu, tad laikus atlaidina to.
  3. Pagatavo karameli. Uz pannas vai katliņā ieber cukuru un pievieno ūdeni. Vāra, kamēr izveidojas zeltaini brūna, šķidra karamele. Karameli lej tartes formā ar vismaz 24 cm/dm tā, lai karamele pārklāj visu formas dibenu, un atstāj istabas temperatūrā, lai atdziest un sacietē. Ja to atstās ilgu laiku, kādā bridī tā var saplaisāt, bet tas nekas.
  4. Kad karamele gatava un sacietējusi, izkārto tajā sagatavos augļus. Persikus uz atdzisušās karameles kārto tā, lai smukās muguriņas ir uz leju (jūs tās neredzat), jo pēc izcepšanās tā būs tartes redzamā daļa.
  5. Sagriež sieru šķēlītēs un izkārto virs persikiem.
  6. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī apmēram 190-200 °C temperatūrā kādas 35 minūtes. Maliņās varēs redzēt, kā burbuļo karamele. Izņem kūku no krāsns, nedaudz padzesē un tad, izmantojot stabilu šķīvi, apmet tarti uz otru pusi tā, lai persiki paliek uz augšu.

    Šefpavāre Inga Kalniņa sadarbībā ar Kronenbourg bezalkoholisko alu piedāvā divas receptes, kuras aizvedīs jūs ceļojumā uz Franciju jau šajās brīvdienās!

    Toms Kursītis
... reizes
    



Šodien skatītākās receptes