- Dzērvenes labi uzglabājas svaigā veidā.
- Dzērvenes rūpīgi pārlasa, atbrīvo no piemaisījumiem un, galvenais, arī no vecām, bojātām ogām.
- Tīras ogas saber izkarsētās stikla burkās (2, 3, 5 litru), pārlej ar aukstu, tīru ūdeni un noslēdz ar plastmasas vāciņiem.
- Sagatavotas burkas novieto 0-5 grādu temperatūrā.
- Samērā labi uzglabājas arī augstākā – 10-15 grādu temperatūrā.
- Šādas ogas ir svaigas, nebojājas un var uzglabāt līdz jaunai sezonai un vēl ilgāk.
- Uzglabāšanas laikā, ja ūdens palicis duļķains un virsū radušies pelējumi, ūdeni nolej, pelējumus uzmanīgi noņem un dzērvenes atkal pārlej ar svaigu, tīru, aukstu ūdeni.
- Šāda ūdens apmaiņa ziemā vajadzīga apmēram 1-3 reizes.
- Vēl otrs dzērveņu uzglabāšanas paņēmiens ir šāds:
- purvā salasītās ogas izlasa tīras no gružiem, skujām, saber grozā, pārsedz un uzglabā aukstā vietā (šķūnī); lai sasalst. Ogas atrodas tādos pašos apstākļos kā purvā uz ciņa.
- No piemaisījumiem neiztīrītas ogas dažreiz pieņem rūgtenu piegaršu, it sevišķi tad, ja starp piemaisījumiem ir skujas, vaivariņi u. c.
- Dažas mājsaimnieces vēl ieteic dzērvenes samalt gaļasmaļamā mašīnā, biezeni sapildīt pudelēs, dažas iesaka skābēt. Taču šie paņēmieni ir sliktāki nekā minētie.
Zināšanai
Pēc ķīmiskā sastāva dzērvenes ir ļoti vērtīgas.
Dzērvenes jālasa tad, kad ir nogatavojušās – sarkanas vai vismaz daļēji sārtas. Ļoti mazvērtīgas ir dzērvenes, kas lasītas vēl zaļas, ir sīkas, negatavas. Dažreiz šādas ogas ir tik rūgtas, ka nav pat lietojamas uzturā. Dzērvenes jālasa septembrī un oktobrī.
Dzērvenes var lasīt arī pavasarī. Pavasarī lasītas ogas vairāk satur cukurus (2,3%), bet mazāk C vitamīna un arī vērtīgo organisko skābju.
Dzērvenes ir ļoti atspirdzinošas, jo satur daudz brīvās citronskābes un citas organiskās skābes, kā arī daudz pektīnvielu.
Kopā ar C vitamīnu satur arī karotīnu. No minerālvielām satur kāliju, fosforu, mangānu un sevišķi daudz joda.
Visas uzturvielas dzērvenēs labi saglabājas apmēram 3-4 mēnešus bez lieliem zudumiem.
Dzērveņu ekstraktus, sulas daudz izmanto medicīnā. Svaigas ogas ar medu ir lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos, angīnu, dažādām infekcijas slimībām. Dzērvenes satur daudz benzoskābes un hīnskābes. Šīs skābes spēj nonāvēt mikroorganismus, tāpēc dzērveņu konservi un svaigās ogas labi uzglabājas.