Ceptu dzelteno dārzeņu karijs un irdenie rīsi

Ceptu dzelteno dārzeņu karijs un irdenie rīsi Foto: Viktorija Puķe, www.fotofabrika.lv

Sastāvdaļas

Karijam:

  •  ● apmēram 1 l kubiņos sagrieztu dzelteno un balto dārzeņu (riekstu ķirbis, kālis vai rācenis, batāte (saldais kartupelis), selerijas sakne, maniokas (kassava) sakne, dzeltenā paprika, dzeltenās bietes vai dzeltenie burkāni, sīpols u.c.)
  •  400 ml kokosriekstu piena (vai skābā krējuma ar 20–25 % tauku saturu)
  •  1 ēd. k. eļļas
  •  1 tējk. (bez kaudzes) kurkumas vai dzeltenā karija pulvera
  •  1 tējk. (bez kaudzes) melno sinepju sēklu
  •  1 tējk. malta koriandra
  •  6 nelielas karī lapas vai 2 lauru lapas
  •  šķipsniņa asafetīdas sāls pēc garšas
  •  kinzas zaļumi pasniegšanai

Rīsiem:

  •  200 ml kvalitatīvu gargraudu rīsu, vislabāk – basmati
  •  1,5 l ūdens (ne mazāk)
  •  1 tējk. sāls

Pagatavošana

Gatavo kariju. Dārzeņus mizo un sagriež kumosa lieluma kubiņos. Liek uz folijas un cep 220 grādus karstā cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad ietin folijā, krāsni izslēdz, un ļauj dārzeņiem savā karstumā pasautēties. Ik pa laikam iedur caur foliju ar nazi kādā no dārzeņiem, lai pamanītu mirkli, kad dārzeņi mīksti, bet vēl nav izjukuši. Gatavos dārzeņus izņem no krāsns unattin foliju.


Kamēr dārzeņi sautējas, pagatavo karija mērci: karstā eļļā apcep sinepju sēklas. Kad tās sāk sprakšķēt, pievieno pārējās garšvielas, un pēc sekundes pielej kokosriekstu pienu vai krējumu, pieliek sāli. Dārzeņus iemaisa mērcē un beigās pārkaisa ar kinzu.

Paralēli gatavo rīsus. Uzvāra ūdeni ar sāli, verdošā ūdenī ber rīsus, uzliek katlam vāku un nemaisot vāra precīzi 15 minūtes. Noņem katlu no plīts, sietā rīsus notecina, žigli liek katlā atpakaļ, uzliek vāku un ļauj rīsiem 5 minūtes uzbriest. Tad ar dakšiņu tos uzmanīgi apmaisa, sairdina.

Rīsus pasniedz ar dārzeņu sautējumu.

IDEJA

Pievienojot citas garšvielas, var iegūt sautējumu atškirīgos etniskajos stilos: Meksikas stilam jāizvēlas ķiploku, kuminu, raudeni, čili un kinzu, kokosriekstu piena vietā jāliek tomātu mērci; Vidusjūras stilam – rozmarīnu, timiānu, raudeni, ķiploku un 10% saldo krējumu; Āzijai – ingveru, ķiploku, citronzāli un sojas mērci, te kokosriekstu piens derēs ideāli.

Recepte no grāmatas "Veģetārēšana", izdevniecība whitebook.lv 

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes