Bērzu sulas - piecas receptes

Bērzu sulas - piecas receptes Foto: Bērzu sulas - piecas receptes

Pirmā recepte

  • 25 l bērzu sulas
  • 300 g cukura
  • 1-2 citroni
  • 100 g rozīņu
  1. Tīrā balonā salej izkāstas bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), aiztaisa ar aizbāzni un novieto istabas temperatūrā (18 °C) 3-5 dienas, lai sula nedaudz ieskābst, tad novieto vēsā vietā 5-10 °C temperatūrā.
  2. Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un ieskābšana (rūgšana) turpinās lēnāk. 5 °C temperatūrā sula ieskābst apmēram pēc 14-20 dienām. Sulu lietojot, ja tā par skābu, var pievienot cukuru.

Otrā recepte

  • 30 l bērzu sulas
  • 100 g rudzu miltu
  • 150 g cukura
  1. Bērzu sulai pieliek rudzu miltu mīklu, cukuru un ļauj norūgt 18 °C temperatūrā, tad novieto zemā temperatūrā.

Trešā recepte

  • 20 l bērzu sulas
  • 200 g rupjmaizes
  • 4 gab. jauno upeņu dzinumu
  • 100 g cukura
  1. Bērzu sulai pieliek apgrauzdētu rupjmaizi, upeņu jaunos dzinumus, cukuru un vēsā vietā (15°C) 3 dienas ļauj lēni norūgt.
  2. Tad sulu pilda pudelēs, uz katru pudeli pieliekot pustējkarotes cukura. Pudeles aiztaisa ar aizbāžņiem, aizlako un novieto leduspagrabā 4 °C temperatūrā. Var ierakt arī zemē.

Ceturtā recepte

  1. Svaigas bērzu sulas pilda pudelēs, katrā pudelē ieber 1 tējkaroti cukura, ieliek šķēlīti citrona, 5 nomazgātas rozīnes un naža galu citronskābes.
  2. Pudeles aiztaisa, ļauj 3-5 dienas stāvēt istabas temperatūrā, tad aizlako un novieto zemā temperatūrā (4-10 °C).
  3. Uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabā 16 °C un vēl augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābst, pieņem asu garšu.

Piektā recepte

  • 40 l bērzu sulas
  • 200 g cukura
  • 1 l savairota vīna rauga tīrkultūras
  1. Svaigai bērzu sulai pievieno cukuru, savairotu vīna rauga tīrkultūru (ieraugu).
  2. Tīrkultūru laikus sagatavo: vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 l līdz 90 °C uzkarsētas un līdz 20 °C atdzesētas bērzu sulas, trauku pārsedz ar marli un ļauj 6-10 stundas stāvēt siltā vietā 20 °C temperatūrā.
  3. Pēc ierauga pievienošanas sulu pilda traukos, stikla balonos, pudelēs, cieši noslēdz. Lai korķus neizspiestu, tos nosien ar auklu.
  4. Piepildītos noslēgtos traukus patur 3-4 dienas 18 °C temperatūrā un tad novieto pagrabā.
  5. Pēc 20 dienām sula jau lietojama dzeršanai. Šāda sula ir ar patīkami atspirdzinošu, skābu garšu un dzirkstoša.

Ieteikumi:

  1. Tautas medicīna ieteic sulu lietot ne tikai atspirdzinājumam, bet arī kā veselības dzērienu (2 glāzes dienā).
  2. Sulu lieto svaigā, kā arī raudzētā veidā. Sula var ātri bojāties un tajā attīstīties nevēlamās baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvas aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas.
  3. Lai pasargātu sulu no etiķskābes baktērijām, segraugiem un pelējuma, tai jāsatur 5 g ogļskābās gāzes (C02) 1 litrā sulas. Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir apmēram 5 g cukura. Lai saražotu tādu daudzumu ogļskābās gāzes, kas pasargā sulu no bojāšanās, tajā vēl jāizšķīdina apmēram 5 g cukura uz 1 litru sulas.
  4. Var arī bez cukura pielikšanas ierosināt sulas rūgšanu, pieliekot ar rauga sēnēm bagātu materiālu, piemēram, rozīnes, upeņu jaunos dzinumus, rupjmaizi, rudzu miltus u. c.
  5. Sulas garšas uzlabošanai vēl lieto citronu, citronskābi u. c. garšvielas. Nav ieteicams lietot pārāk daudz garšvielu, jo tās nomāc sulas dabisko garšu. Novērojumi rāda, ka šāda sula arī sliktāk uzglabājas.
  6. Bērzu sulu iegūst agri pavasarī, marta beigās un aprīļa sākumā.
  7. Sulai jābūt iespējami dzidrai un ar mazu olbaltumvielu saturu.
  8. Jo dzidrāka sula, jo tā labāk uzglabājas.
  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes