Sastāvdaļas
Kēksam:
- 3 banāni
- 100 g cukura
- 10 g vaniļas cukura
- 90 ml augu eļļas
- 2 olas
- 10 ml saldā krējuma
- 270 g miltu
- 2 tējkarotes cepamais pulveris
- 1/2 tējkarote sāls
- 50 g grauzdētu pekanriekstu
Karamelei:
- 5 ēdamkarotes cukura
- 40 g sviesta
- 30 ml saldā krējuma
- pēdercukurs pēc garšas
Pagatavošana
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C temperatūrai, ietauko un pārkaisa ar miltiem kūkas formu.
- Ar dakšiņu vai blenderi sasmalcina banānus biezenī un sajauc ar sviestu un saldo krējumu.
- Ar putojamo slotiņu saputo olas un cukuru, pievieno banānu masai.
- Atsevišķā traukā sajauc miltus un cepamo pulveri, pakāpeniski, divās daļās, pievieno banānu masai un rūpīgi samaisa.
- Iegūto mīklu ieklāj iepriekš sagatavotajā kūkas formā un cep sakarsētajā cepeškrāsnī 30 minūtes, pēc tam samazināt cepšanās temperatūru 165°C temperatūrai un cep vēl 40 - 50 minūtes, atkarībā no tā, cik daudz kūka ir pacēlusies. Vēlams pārbaudīt ar koka irbulīti.
- Tikmēr pagatavo karameli: Neliela katliņa pamatni pārklāj ar plānu cukura kārtu, karsē to.
- Kad cukurs izkusis un viegli brūns, pievieno sviestu un rūpīgi samaisa. Kad karamele sāk burbuļot, jābūt ļoti uzmanīgiem.
- Kad sviests ir izkusis, pievieno saldo krējumu, rūpīgi samaisa un noņem katliņu no karstuma.
- Uzmanīgi ielej karameli siltumizturīgā traukā un ļauj nedaudz atdzist.
- Kad karamele ir atdzisusi līdz ķermeņa temperatūrai, tad veidojiet tās biezumu, pievienojot pūdercukuru, bet ne pārāk daudz, jo karamele sabiezē arī atdzišanas laikā.
- Kad kēkss gatavs, atdzesējiet to un pārziediet ar plānu karameles kārtiņu.
- Tad izkārtojiet grauzdētos pekanriekstus un pārlejiet ar atlikušo karameli.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!