Sastāvdaļas
- avenes vai kazenes
- cukurs
Pagatavošana
- Ogas iztīra un pārlej ar aukstu ūdeni, kurā uz 1 l ūdens izkausēta tējkarote sāls.
- Aveņu vaboles baltie kāpuri uzpeld virspusē, un tos ar putu karoti nosmeļ.
- Pēc tam ūdeni nolej, bet ogas apber ar smalko cukuru – 7 glāzes cukura (1,4 kg) uz 1 kg ogu – un ļauj tam stāvēt vairākas stundas vai līdz otrajai dienai. Vāra vienā ņēmienā uz lēnas uguns vai divos paņēmienos, ļaujot stāvēt 5-6 stundas pēc tam, kad ievārījums vārījies 10 minūtes.
- Atdzesēto ievārījumu saliek burkās un nosien ar papīru.
- Tāpat vāra arī kazeņu ievārījumu.
No avenēm var iegūt loti garšīgu ievārījumu. To lieto kā sviedrēšanas līdzekli saaukstēšanās gadījumā. Sevišķi labas ievārījumam ir aveņu šķirnes ar saldām un smaržīgām ogām. Labu ievārījumu iegūst arī no meža avenēm.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!