Sastāvdaļas
Šī recepte domāta 3 litru burkas piepildīšanai.
- 1,8 kg gurķu
- 50 g diļļu
- 15 g upeņu dzinumu
- 15 g estragona
- 10 g pētersīļu un seleriju lapu
- 5 g bazilika
- 20 g mārrutku sakņu
- 3 ķiploka daiviņas
- 20 melno piparu
- 10 smaržīgo piparu
- dažas krustnagliņas
- 6 lauru lapas
- 15 g citronskābes
Pārliešanai:
- 1,4 l ūdens
- 80 g sāls
- 50 g cukura
Pagatavošana
- Labas kvalitātes nepāraugušus gurķus nomazgā aukstā ūdenī, nosusina.
- Receptē dotos garšaugus attīra no bojātām lapām un stiebriem, nomazgā un nosusina.
- Dillēm nogriež saknes un sagriež 5-7 cm garos posmos.
- Mārrutku sakni sagriež 6 cm garos posmos un gareniski plānās sloksnēs – skaidās.
- Upeņu jaunos dzinumus atbrīvo no lapām un kātiem, sagriež 6 cm garos posmos un vēl gareniski pārgriež.
- Ķiplokus notīra un liek veselas daiviņas.
- Labi dezinficētā 3 litru burkā saliek sagatavotos garšaugus, garšvielas (pēc skaita), nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu citronskābi, pēc tam stāvus ievieto gurķus (apmēram 18 vidēja lieluma gurķus).
- Sagatavotiem gurķiem pārlej karstu sālsūdeni tā, lai gurķi būtu pārklāti ar šķidrumu.
- Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu, nedaudz pievalcē un liek burku 50 grādu siltā ūdens katlā.
- Pasterizē 75 °C temperatūra: 1 litra burkas – 5-8 minūtes, 3 litru burkas – 10-15 minūtes.
- Jāraugās uz gurķu krāsu. Ja tie maina krāsu, tad burkas jāceļ ārā no katla un jānoslēdz – jāaizvalcē pilnīgi ar valcējamo ierīci, tad paripina pa galda virsmu un pusstundu patur ar vāciņu uz leju.
- Šiem konserviem burku noslēgšanai var lietot arī plastmasas vāciņus.
Ar citronskābi pasterizēti gurķi ir ar patīkamu maigu garšu. Cilvēki, kas uzturā nelieto etiķi, šos gurķus ļoti ciena. Šos gurķus var lietot arī bērnu uzturā.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!