10 griķu receptes - griķu faniem

10 griķu receptes - griķu faniem Foto: 10 griķu receptes - griķu faniem

1. Griķi ar gaļu un sēnēm

● 200 g griķu
● 100 g ceptu sēņu
● 50 g sviesta
● 200-250 g cūkgaļas
● garšvielas pēc garšas
● jūras sāls pēc garšas

1. Cūkgaļu sagriež gabaliņos, uzkaisa sāli.
2. Pievieno griķus, sēnes, garšvielas.
3. Pielej 2 glāzes ūdens - samaisa.
4. Visu liek cepešmaisā, ievieto veidnē.
5. Cep 180°C temperatūrā, 40 minūtes.

2. Griķu plovs ar selerijas sakni

● 1/2 selerijas saknes
● 3 burkāni
● 2-3 sīpoli
● 6 ķiploka daiviņas
● sāls, pipari pēc garšas
● 1 ēdamkarote kaltētas bārbeles
● 300 g vistas filejas
● 1,5 glāzes griķu
● 1-2 tējkarotes Panch Puren garšvielu maisījums
● augu eļļa cepšanai

1. Selerijas sakni, burkānu un sīpolus sagriež lielos salmiņos.
2. Pannā, augu eļļā, vispirms cep selerijas sakni, tad burkānus un sīpolus, pieber sāli, piparus.
3. Pievieno, salmiņos sagrieztu vistas fileju, cep, kamēr paliek balta.
4. Pievieno griķus, bārbeles, ķiploka daiviņas.
5. Visu samaisa, izlīdzina, pievieno Panč-puren garšvielu, pielej 2 glāzes verdoša ūdens, 1/2 tējkarotes sāls.
6. Visu uzvāra, turpina vārīt, uzliekot vāku, uz lēnas uguns, kamēr iztvaiko viss šķidrums.
7. Kad viss šķidrums ir iztvaikojis un griķi ir gatavi, visu samaisa, sabīda centrā kaudzītē, uzliek vāku un atstāj uz plīts, izslēdzot uguni, uz 15 minūtēm.
8. Pasniedz ar zaļumiem un svaigiem dārzeņiem.

3. Sēņu tefteļi ar griķiem

● 250 ml kefīra
● 150 g griķu
● 200 g sēņu
● 90 g siera
● 1 sīpols
● 1 ķiploka daiviņa
● kaltētas dilles
● 150 g miltu
● 1 tējkarote cukura
● 1/2 tējkarotes sāls
● 1 tējkarote cepamā pulvera
● augu eļļa
● malti melnie pipari pēc garšas

1. Sēnes un sīpolus sīki sakapā un cep nelielā eļļas daudzumā.
2. Vārītus griķus samaisa ar kefīru, pievieno cukuru, sāli, kaltētas dilles, rīvētu sieru, cepamo pulveri.
3. Mīklai pievieno sagrieztas sēnes, miltus, piparus - samaisa.
4. Mīklai jābūt pietiekami biezai, bet mīkstai.
5. Ar divu tējkarošu palīdzību veido ovālus tefteļus (nelielus, jo tie stipri uzbriest).
6. Cep sakarsētā eļļā, kamēr parādās brūngana garoziņa, gatavus liek uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa.

4. Griķu - tītara gaļas kotletes

● 500 g tītara filejas
● 150 g griķu
● 2 olas
● 2 sīpoli
● 200 g tomātu mērces
● sāls, pipari pēc garšas
● milti panēšanai
● augu eļļa cepšanai

1. Griķus izvāra sālsūdenī un atdzesē.
2. Tītara gaļu, kopā ar 1 sīpolu samaļ.
3. Maltās gaļas masai pievieno olas, sāli, piparus pēc garšas - kārtīgi samaisa.
4. Maltās gaļas masu samaisa ar griķiem.
5. No maltās gaļas-griķu masas veido kotletes, panē tās miltos, cep augu eļļā, no abām pusēm, kamēr parādās zeltaina garoziņa.
6. Otru sīpolu sagriež pusgredzenos un cep augu eļļā, kamēr kļūst zeltains.
7. Pielej tomātu mērci un uzkarsē.
8. Pannā ar tomātu mērci un sīpoliem liek kotletes, uzliek vāku, uz mazas uguns pasautē 20-25 minūtes.

5. Griķi ar malto gaļu

● 150 g griķu
● 250-300 g maltas gaļas
● 1 sīpols
● 2 ēdamkarotes tomātu pastas
● 2 ķiploka daiviņas
● 1 burkāns
● 2-3 ēdamkarotes augu eļļas

1. Griķus apgrauzdē ietaukotā pannā.
2. Apcep sakapātu sīpolu, malto gaļu un rupji sarīvētu burkānu - kamēr kļūst zeltaini.
3. Pievieno tomātu pastu, samaisa.
4. Gaļai un dārzeņiem pievieno griķus, uzlej verdošu ūdeni tā, lai griķi būtu mazliet pārklāti ar ūdeni.
5. Pieber sāli, sautē uz lēnas uguns, uzliekot vāku.
6. Gataviem griķiem pievieno sakapātus ķiplokus, samaisa, ja vēlas, pievieno maltus piparus un lauru lapas.

6. Griķi ar sēnēm podiņos

● sēnes
● griķu biezputra
● sāls
● pipari pēc garšas
● 1 sīpols
● sviests
● dārzeņu vai gaļas buljons

1. Sēnes apcep ar sīpoliem sviestā, pieber sāli, piparus.
2. Apceptās sēnes liek podiņos - 1,5 -2 ēdamkarotes katrā.
3. Liek 5-8 ēdamkarotes griķu biezputras, pārlej ar buljonu, ar karoti visu samaisa.
4. Podiņiem uzliek vāciņus, cep 200°C temperatūrā, 25 minūtes.
5. Pēc cepšanās beigām, podiņiem noņem vāciņus, atstāj vēl uz 10 minūtēm krāsnī.

7. Griķi ar burkāniem un olām

● 1/2 glāzes griķu
● 1 glāze ūdens
● 1 burkāns
● 1 sīpols
● 1 ola
● 2 ēdamkarotes augu eļļas
● 1 ēdamkarote sojas mērces

1. Griķus pārlej ar ūdeni un vāra gatavus, sāli neber!
2. Pannā apcep sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu.
3. Atdzisušiem griķiem pievieno sojas mērci, samaisa un pievieno apceptajiem sīpoliem un burkāniem.
4. Visu samaisa, virsū uzsit olu, uzliek pannai vāku un sutina gatavus.

8. Griķi ar malto gaļu, sīpoliem, burkāniem un tomātiem

● 400 g griķu
● 600 g maltās gaļas
● 3 tomāti
● 3 sīpoli
● 1 burkāns
● 1/2 glāzes augu eļļas
● malti melnie pipari
● malti sarkanie pipari
● malta paprika
● lauru lapa
● sāls

1. Sīpolus sakapā, apcep sakarsētā augu eļļā, kamēr tie kļūst zeltaini.
2. Sīpoliem pievieno malto gaļu, samaisa, apcep.
3. Tomātus aplej ar verdošu ūdeni, un novelk tiem miziņu.
4. Tomātus sagriež gabaliņos.
5. Katlā lej ūdeni, katlu liek uz uguns, pievieno sāli,lauru lapu, griķus.
6. Kad sāk vārīties, uguni samazina līdz vidējam līmenim, katlam uzliek vāku, vāra, kamēr gatavs.
7. Burkānu sagriež, pievieno maltajai gaļai un sīpoliem, visu samaisa,cep, kamēr gaļa ir apbrūnināta.
8. Pievieno tomātus, sāli, melnos un sarkanos piparus, maltu papriku.
9. Visu sautē uz vidējas uguns, 5 minūtes, uzliekot vāku, lai tomātiem izdalītos sula, tad vēl 5 minūtes, bez vāka, lai sabiezē.
10. Ja vēlas, var pievienot tomātu pastu.
11. Griķiem pievieno malto gaļu, kārtīgi samaisa, pasniedz karstus.

9. Griķu biezputra ar gaļu podiņos

● cūkgaļa vai liellopu gaļa
● 1 vai 2 glāzes griķu
● 1 sīpols
● 1 lauru lapa
● 500 ml buljona

1. Gaļu sagriež nelielos gabaliņos, liek podiņā.
2. Sīpolu sagriež plānos gredzenos, izkārto virsū gaļai, pievieno lauru lapu.
3. Podiņā ber griķus, pārlej ar buljonu, uzliek vāciņu.
4. Podiņus ar griķiem liek krāsnī, 180-190°C temperatūrā, cep 1 stundu.
5. Pirms pasniegšanas putru samaisa, ja vēlas, uzliek sviesta piciņu.

10. Krāsnī cepta vista ar griķiem

● 1 vidēja lieluma vista
● 2 glāzes griķu
● ciets siers
● skābais krējums
● 1 sīpols
● 3 ķiploka daiviņas
● 1 tējkarote hmeli-suneli garšvielas
● sāls
● 1 ēdamkarote augu eļļas

1. Griķus kārtīgi nomazgā un ber ietaukotā veidnē.
2. Virsū uzkaisa sīki sakapātu sīpolu un ķiplokus.
3. Vistas gaļu atdala no kauliem un sagriež gabaliņos.
4. Vistas gaļu liek veidnē, virsū griķiem, sīpoliem un ķiplokiem.
5. Gaļu pārkaisa ar hmeli-suneli garšvielu un noziež ar skābo krējumu.
6. Pārlej 1-1,5 glāzes karsta sālsūdens.
7. Sieru sarīvē uz rupjās rīves un pārkaisa vistas gaļai.
8. Veidni liek sakarsētā krāsnī uz 1 stundu.
9. Kad parādījusies zeltaina garoziņa, veidni ņem ārā no krāsns.

  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes